Petua dan Tips Cerita Benar Hari Ini

Petua Hari Ini

Thursday, September 29, 2011

Cerita Benar Blogspot Buat Lawak


Salam Sejahtera. Hari nie adalah hari yang penuh dengan suspen bagi blog cerita benar. Manakan tidak blog cerita-benar hilang dari alam siber. Berpeluh jugak den...hehehe taip URL rasanya semua betul, click melalui link lain jugak tak bleh...pergh penin2.

Akhir sekali aku masuk dan login blogspot.com pun tak bleh. Dia cakap akaun aku ada masalah. Kena masukkan no telipon baru boleh dapat code untuk buat verification..la apahal la pulak.. salah satu blog cari makan aku yang agak baik (adsense) pun tak idup...sampai sekarang belum idup..

Waa penin-penin baru nak tambah cabang pendapatan melalui cetakan cenderahati dan cenderamata menggunakkan teknik heat press.

Cuba tengok contoh design yang aku buat untuk orang yang menyayangi binatang terutamanya kucing. Design nie macam template la..nanti sapa yang nak order gambau kucing tue akan ditukarkan dengan kucing tuan punya T-Shirt, macam tue juga dengan design pada text ianya akan berganti dengan nama timangan kucing tuan punya baju..


nie lagi satu masalah...nak up gambar pon tak bleh...dah berapa kali aku cuba pong tak bleh.. tapi tak apa lo korang boleh tengok kat official blog dia http://t-shirts-optionshift3.blogspot.com/p/t-shirts-pencinta-haiwan.html

P/s
Blog Cerita Benar bagi pihak optionshift3 sedang merancang untuk membuat CONTEST. Sesiapa yang memenangi contest akan mendapat hadiah sehelai T-shirt optionshift yang dicetak dengan GAMBAR yang dikehendaki oleh PEMENANG.....TUNGGGUUUU



Friday, September 23, 2011

Cerita Benar Memilih Cenderahati

Salam Sejahtera dan selamat hari raya aidilfitri..rasanya masih belum terlambat untuk saya ucapkan kepada saudara seagama..


Kali ini blog cerita benar ingin berkongsi tentang tips untuk memilih cenderahati. Memilih cenderahati untuk acara-acara yang tertentu seperti majlis perkahwinan, jamauan hari lahir orang tersayang tidak kira kekasih, isteri, suami, anak atau pun sahabat kadang kala amat menyukarkan dan memenatkan.

Tambahan pula bagi yang sudah lama bersama rasa macam semua dah kita kasi...abih nak kasi apa lagi?...selalu cenderahati yang dah "cliche" seperti jam, rantai, baju dah kita kasi.

Keduanya adalah halangan dari aspek "budget". Tak semua orang mampu untuk mengeluarkan belanja yang besar. Malah kadang-kadang walaupun harga barang tersebut mahal tidak semestinya ia bermakna bagi orang yang kita sayang..

Jadi semperna optionshift mengeluarkan produk cenderahati. Saya ingin mencadangkan produk-produk yang kami buat.

1. MUG


Design pada Produk ini boleh dibuat mengikut citarasa yang kita inginkan. Harganya tidak mahal kerana ianya dicetak dirumah sahaja. Mungkin pemberian ini akan lebih bermakna sekiranya dicetak dengan kata-kata yang indah dan kekal. Jadi apabila menggunakanya orang yang kita sayang akan sentiasa mengingati apa yang kita ingin sampaikan.

Walaupun harganya murah ia amat memberi kesan dari aspek kelainan bagi sambutan kali ini berbanding tahun-tahun sebelumnya.

Bagi mendapatkan harga yang ditawarkan anda bolehlah melayari halaman http://optionshift3.blogspot.com atau terus ke blog yang berkaitan dengan produk cenderahati mug ini. Blognya adalah http://mug-optionshift3.blogspot.com/

Banyak lagi produk cenderahati yang dibuat oleh optionshift3 seperti T-Shirts, Sarung bantal, pinggan, tile, cap, mousepad dan sebagainya. Yang paling best semuanya boleh dicetak dengan gambar-gambar diri kita sendiri atau orang yang kita sayang.

Bayangkan gambar anak-anak anda dicetak pada T-Shirt yang dipakai dan mungkin di superimpose dengan watak-watak kartun kegemaran mereka.

Sekali lagi sila lawat blog ini untuk mendapatkan maklumat lanjut http://optionshift3.blogspot.com sehingga berjumpa lagi harapan semoga sedikit membantu anda untuk mendapatkan idea bagi memilih cenderahati kepada orang tersayang.



Monday, April 25, 2011

10 Idea Kreatif Apabila Bosan



Salam Sejahtera,pernah anda berasa bosan dan tidak tahu apa yang perlu dibuat?. Tidak mengapa, hari ini blog cerita benar akan berkongsi idea-idea kreatif apabila anda berasa bosan. Teknik yang dikongsikan ini juga boleh digunakan untuk menjana idea kreatif yang lain. Ada 10 perkara yang boleh dibuat untuk melahirkan idea-idea tersebut:-

1. Ubah size
Sekiranya anda bosan dipejabat atau didalam kelas. Bayangkan bos atau guru anda dalam bentuk atau size yang luar biasa. Cuba bayangkan lubang hidung atau kaki beliau lebih besar atau lebih kecil dari yang sepatutnya. Tentu menarik dan buat anda tersenyum.

2. Fikirkan yang berlawanan.
Cuba fikirkan bukan guru yang mengajar tapi anda yang mengajar guru tersebut atau anda menjadi bos kepada bos anda. Cuba bayangkan apa yang anda buat kepada mereka. Atau anda cuba fikir apa akan jadi kalau semua perkara pergerakannya berlawanan. Mesti banyak benda yang menarik akan berlaku.

3. Tengok dari Pespektif yang paling Xtreme atau melampau
Cuba bayangkan semua perkara yang berlaku adalah extreme belaka. Contoh tiap-tiap bulan dapat bonus 12 bulan...pergh memang syok. Setiap hari datang kerja bos bancuhkan kopi, tolong tarik kerusi, buat kertas kerja yang disuruh dan macam-macam lagi..

4. Mengerakkan benda dengan Menggunakan minda.
Cuba bayangkan apa yang anda boleh buat dengan hanya menggunakan minda. Tidak perlu bersusah payah gunakan tulang 4 kerat kita. Fikir saje semua jadi...mesti best

5. Lawan Apa yang Kita Tahu
Maksud lawan apa yang kita tahu adalah kita semua akan buat atau fikir kepada perkara yang sudah menjadi tabii. Bayangkan apa akan berlaku kalau rumah langsung takde tingkap. Bayangkan apa yang berlaku kalau ikan boleh terbang manakala burung pula berenang. Bayangkan apa yang berlaku semua orang tidak tidur pada waktu malam dan asyik buat kerja..

6. Cuba Gabungkan.

Cuba anda fikir semua benda bergabung. Cuba fikir apa akan jadi kalau kereta digabungkan dengan lori. Ayam bergabung dengan Kuda...namanya tentu dah jadi pelik apatah lagi rupa fizikal benda yang digabungkan tersebut.

7. Idea yang paling bodoh

Semua orang rasa idea mereka tidak best, tidak menarik, tidak boleh diterima tetapi kadang kadang idea yang bodoh tersebut akan jadi best apabila cuba digunakan. Contoh idea ketawakan diri sendiri, cuba dalam kelas tue anda boring dan anda ketawakan diri sendiri tentang baju, tentang kasut, tentang pensil. tentu semua orang akan tumpu perhatian kepada anda dan tentu anda tidak boring lagi sebab semua orang akan memberi tumpuan silap-silap kena hantar pergi jumpa pengetua atau guru disiplin hehehe..

8. Tengok kepada kegunaan lain.

hehehe...rasanya ini selalu buat..contohnya komputer sepatutnya digunakan untuk buat kerja-kerja pejabat atau sekolah tapi kita guna tengok YOUTUBE... itu dah biasa..cuba gunakan duit 50 hinggit untuk kesat hingus, pensel buat chopstick, kasut kita jadikan pasu bunga hiasan...teringat bapak sedara aku kat kampung gunakan cup wife dia punya untuk jadikan "mask" semasa menyembur racun. kreatif sungguh orang tua tue.

9. Ubah suai secara rambang.
Cuba bayangkan apa yang berlaku kalau motor kapcai pakai steering BMW dan keta pula pakai handle sejuk motor jipang...sebenarnya idea nie kalau kat kampung budak-budak dah buat. Basikal dipasangnya firing motor RXZ..memang kreatif orang kita.

10. Korek lubang idung guna Ibu Jari..
hahaha...korang semua mesti dah boring baca idea merapu aku yang tak boleh dipakai nie... Jadi kalau korang boring buat la seperti dalam cadangan yang ke-10. Idea ini merupakan idea yang paling ultimate dalam semua idea-idea yang diberikan sebelum ini. Cuba BUAT..Mesti dah hilang boring...

Saturday, April 16, 2011

Harga Kasut Paling Mahal RM691,029.00


Sepasang kasut tumit tinggi berharga £140,000 (RM691,029) dipercayai termahal di dunia, dipamerkan di gedung kasut House of Borgezie.



Kasut buatan tangan itu diperbuat daripada emas padu dan dihiasi 2,200 butir berlian dengan berat keseluruhan 30 karat.



Setakat ini, masih belum ada pelanggan yang membeli kasut berkenaan yang dihasilkan oleh pereka barang kemas Britain, Christopher Michael Shellis, sejak ia dipamerkan untuk jualan lebih lima bulan lalu.



Kasut ini ibarat harta karun yang dipakai di kaki. Setakat ini, menerima banyak pertanyaan tetapi tiada urusniaga yang konkrit.



Blog cerita benar tertanya-tanya siapakah yang akan membeli dan memakai kasut tersebut. Tidak tercapai akal untuk memiliki kasut yang macam tue.



Orang-orang kaya di Malaysia boleh lah pergi london untuk membeli kasut tersebut dan tentu Malaysia akan jadi glamour.. Katakan "Malaysia Boleh"



Tapi...Sebenarnya Kalaulah Beli Kasut Ini. Orang itu TAK BOLEH



1. Pergi Masjid..taktau nak letak mana nanti kena curi..(selipar pon kena curi..)



2. Makan kenduri sebab tak boleh masuk rumah tengoh pelamin..letak depan pintu orang pijak2, habih jatuh diamond dia.



3. Pergi sekolah.nanti bebudak tak belajar asyik dok tengok kasut.

4. Beli rumah Taman ..sebab kalau beli kena beli rumah yang lebih mahal dari kasut.



5. Tak kawin..sebab nanti suami jelous..belum ada kasut lelaki yang mahal dari kasut tersebut..



hahaha sekian untuk cerita benar kali ini...

Income Nufnang Vs Income Adsense..


Salam sejahtera kepada semua.
Hari ini aku dah buang iklan nufnang dari blog cerita benar. Sebenarnya dah lama aku dok pikiaq nak buang. Tapi hari nie selepas baca blog kepunyaan gurucyber aku pon rasa aku patut buat tindakan yang sama macam beliau buat.

Memang betoi kalau nak dibandingkan adsense dengan nufnang memang adsense lebih mudah dapat duit. Boleh la jugak bayar apa yang patut. Tapi dengan nufnang nak bayar bil internet pon tak boleh...apatah lagi nak enjoy.

Dan hari nie jugak aku gantikan iklan-iklan nufnang dengan iklan dari google adsense yang selama ini aku letak dalam bolg niche aku yang lain. Aku ada banyak blog niche tapi cuma dua sahaja yang generate income kepada aku. Satu pasal Slim and Healthy dan satu lagi How To Start Forex Trading.

Sejarah google adsense..aku belajar dari buku yang dibeli dari En.Nawar.. Teknik yang diajar memang bagus. Dia ajar cara nak apply adsense dan guna teknik dia akaun iklan adsense aku approved pada hari yang sama aku apply pada tahun 2008.

Aku rasa itu sahaja untuk hari ini setelah begitu lama aku tak update blog cerita benar ini. Semoga semua orang mendapat apa yang mereka hajati dan usahakan.

Thursday, February 10, 2011

TIPS Bagaimana Menulis Blog Yang Unik dan Hebat.


Selamat malam...hari ini cerita benar ingin berkongsi idea dan pandangan bagaimana untuk mendapatkan idea bagi menulis blog yang unik...

Salah satu masalah yang paling besar didalam berblogging adalah bagaimana untuk membuat artikel yang menarik dan unik untuk disiarkan. Apa yang kita hendak tulis mungkin telah ditulis oleh beribu-ribu lemon blogger yang lain. Jadi bagaimana untuk membuat artikel tersebut UNIK. Kalau ikut poyonya memang ramai yang akan kata ARTIKEL BERKUALITI dan KANDUNGAN YANG ORIGINAL merupakan faktor yang paling utama bagi memastikan kejayaan sesebuah blog.

Sudah tentu, aku setuju dan anak aku yang berumur 2 tahun tue pun kalau ditanya akan bercakap logik yang macam itu. Tapi bagaimana...? Disini aku ingin berkongsi cerita dari blog-blog yang berjaya yang menulis tentang bagaimana untuk menulis kandungan blog yang baik.

Disini aku kongsi 5 cara atau idea untuk membuat kandungan yang baik bagi menonjolkan blog kita..heheh blog aku menonjol ka?...tidak jugak sekadar berkongsi ilmu...

1. Sudut Pandang Yang berbeza.
Salah satu kaedah untuk jana idea adalah kita mesti membaca dan melayari laman blog orang lain. Tengok apa topik yang paling hangat ditulis. Tapi jangan TIRU..cuba anda tengok dari sudut dan perspektif yang berbeza. Maksudnya yang berlawanan dengan apa yang ditulis oleh ramai blogger lain. Misalnya ramai yang menulis tentang kenaikan harga minyak membebankan pengguna..Kita tulis pula "untung la pengusaha roti canai sebab minyak naik 10 sen harga roti canai naik 10 sen sebiji...

2. Cerita Benar
Buat artikel atau penulisan tentang pengalaman peribadi. Setiap hari dalam kehidupan kita banyak benda yang berlaku. Kita olah cerita-cerita tersebut menjadi tulisan yang orang lain boleh rasa apa yang kita rasa. Contoh... politik dalam perjabat, pergi kerja pakai kasut baru... untuk lebih mudah...apa yang selalu kita umpat-mengumpat tue kita terjemahkan dalam bentuk penulisan blog...nescaya ramai yang akan mengikuti blog kita... tetapi kena berhati-hati jangan sampai kena saman atau dibuang kerja kerana memalukan syarikat atau individu tertentu sudahlah...pandai-pandai cover.

3. Pecah-pecahkan kepala
Hari jumaat lepas aku ada menulis tentang cara nak mendapatkan 1000 trafik . Semua tips itu aku ambil dari blogger-blogger yang dah power dan aku olah supaya aku dan blogger baru dapat membuka sedikit minda dan idea untuk menulis... hasilnya dari pecah-pecahkan kepala otak aku dengan artikel tersebut ramai juga yang berkunjung ke-blog ... jadi sambil aku belajar sambil itu juga aku mampu mendapat traffik keblog.

4. Tulis Apa yang terlintas
Kadang-kadang ada situasi dimana kita ada terlampau banyak idea yang nak ditulis..Dah jadi masalah sampai akhirnya satu benda pun kita tak tulis dan update blog... Cerita ini rasanya ramai yang mengalaminya.. Jadi untuk mengatasi masalah tersebut...kita tulis dan senaraikan dulu idea apa yang terbit dari kepala otak kita dan selepasi itu buat TOC ( table of content)...bila dah ada TOC kita putuskan sama ada nak publish semua artikel tersebut dalam satu tajuk ataupun idea tersebut diasing-asingkan dan dipost dalam post yang berlainan tajuk...

5. Minda Terbuka.
Jangan sekali-kali menganggap idea yang terbit didalam kepala kita adalah idea yang bodoh..Kadang-kadang idea yang bodoh tersebut kalau digarap dengan baik, ianya menjadi idea yang paling best...Selalu situasi tersebut berlaku...dalam dunia periklanan idea-idea bodoh inilah yang selalu dipolish supaya menjadi idea yang menarik..Jadi minda kita mesti terbuka untuk melayan idea-idea yang bodoh ini untuk kemudiannya kita gunakan sebagai bahan penulisan blog kita.. contoh idea 'aku nak cerita pasal kasut"..idea tersebut mungkin bodoh...tapi kalau kita gilap..dari idea kasut kita... kita kembangkan kepada kasut yang hebat macam berapa juta pasang kasut isteri presiden...atau cerita tentang orang kaya yang tidak pernah pakai kasut mereka untuk kali ke-2.....kan dah jadi idea yang besar dan menarik..

Haa...dah dapat sedikit idea untuk menulis?..aku harap tulisan ini membantu sedikit sebanyak mendapatkan idea bagi menulis blog.. Blog cerita benar sekadar berkongsi apa yang asemoga berjumpa lagi..

Friday, February 4, 2011

1000 Trafik Sehari..Tips dan Cara Untuk Mendapatkanya


Selalu kita komplen blog kita nak dapat traffic susah sangat. Kalau sehari cecah 100 pengunjung memang bertuah sangat malah ada 1 hari tak sampai 10 pun pengunjung ke blog kita. Itulah dilema blogger baru. Apa-apa pun, semua benda pada permulaan memang susah...lama kelamaan insyaAllah dapatlah kita mengatasinya yang penting kita berusaha keras untuk mencapainya.

Semua orang mengalami situasi yang sama. Disini Blog cerita benar ingin berkongsi satu strategi mudah yang mungkin akan menaikkan pengunjung kepada blog kita. Mengikut artikel yang aku baca targetnya adalah 1,000 pengujung sehari. Kalau blog yang dah mencapai macam nie pun boleh lagi menggunakan strategi ini untuk menambahkan traffik lagi.

Katanya, mudah..cuma ambil 4 langkah untuk melaksanakanya. Bahagikan dan rancang masa anda 2 jam setengah sehari dan anda boleh menambah masa tersebut dan bahagikan 4 diantara langkah-langkah tersebut.

Langkah Pertama - Artikel yang mengancam, membunuh atau paling best. ( 1 jam Sehari)

Gunakan masa 1 jam sehari untuk membuat brainstorming, penyelidikan dan menulis artikel yang menarik. Ingat gol kita adalah untuk mengeluarkan 1 artikel yang best 1 minggu 1. Jika sekiranya kita rasa susah kita sasarkan 1 artikel untuk setiap 15 hari. Jadi congak kasarnya 1 artikel yang baik adalah mengambil masa 5 hingga 10 jam. Antara cadangan artikel yang menarik adalah:-

1. Tentang Senarai sumber rujukan bidang yang tertentu...mesti banyak baru menarik (contoh tajuk "1000 tips pendapatan online berjaya")
2. Tulis tentang tutorial lengkap bagaimana untuk melakukan sesuatu... contoh kalau orang nak buat header (contoh tajuk "tutorial lengkap cara mudah untuk menghasilkan header")
3. Tulis tentang cara yang paling mudah untuk menyelesaikan masalah didalam "niche" yang tertentu...contoh masalah obesiti ( contoh tajuk "Tidak perlu berlapar untuk kurangkan berat badan")
4. Tulis analisa yang mendalam tentang sesuatu topik dimana kebanyakan orang hanya bercakap tanpa bukti kukuh...pengujung mesti cari punya untuk mendapat kepastian.

Bila pengunjung menjumpai artikel kita yang menarik , kita mahukan mereka mempunyai reaksi "Wow! Ini sangat menarik. Lebih baik letak bookmark." Wow ...lagi baik kalau diorang cakap "Baik aku kongsi benda ini dalam twitter atau facebook...haaa sapa yang untung...

Langkah Kedua - Networking (Gunakan 30 minit sehari)

Networking sangat penting, terutamanya bila kita baru memulakan blog(...kira newbie la.) dan setiap hari anda bekerja, anda pecahkan kepada perkara berikut:-

1. Komen dalam boleh lain yang sama dengan niche anda
2. Memasang link kepada post dalam blog saya sama niche
3. Berinteraksi dengan blogger lain samaada melalui IM, Twiter atau gunakan ruangan Forum dalam GENG BLOGGER..

Tapi yang paling penting, hendaklah sentiasa ingat bahawa tujuan utama kita adalah untuk mengadakan hubungan yang tulin, Jangan mendekati orang lain dengan tujuan bahawa mereka akan menolong mempromote blog kita. Dekati mereka kerana kita menyanjungi kerja mereka dan kita rasa bahawa kita akan berkembang bersama-sama dengan mereka.

Langkah Ketiga
- Promosi (30 minit sehari)

Aktiviti pertama adalah promote bersungguh-sungguh artikel yang kita rasakan paling baik kita buat. Apabila kita publish artikel kita cuba memberitahu orang lain kita dah post artikel yang baik dengan cara:-

1. Biar orang yang ada network dengan kita tahu...
2. Biar blogger dan webmaster dlm niche yang berkaitan tahu.
3. Biar hantar artikel kepada sosial bookmarking...macam aku pakai stumbleupon, digg, technorati dan banyak lagi...
4. Biar kawan-kawan kita masuk dan twit artikel kita
5. Postkan dalam mana-mana forum yang berkaitan tentang artikel yang kita buat.
Sekiranya ada masa lagi buat SEO search engine optimization artikel dan blog kita...kedua-duanya penting.

Langkah Keempat - Artikel Biasa (30 minit sehari)

Blog bukan sahaja berkaitan dengan artikel yang menarik dan membunuh dan sebagainya tetapi juga tentang artikel yang biasa yang selalu kita buat. Publishkan artikel biasa diantara killer post tersebut. Contohnya anda boleh publish killer artikel pada setiap hari Isnin dan post-post yang biasa pada hari-hari lain. Berikut adalah idea-idea bagi artikel yang biasa:

1. Buat post tentang artikel blog orang lain dan beri pandangan anda tentang perkara tersebut.
2. Buat post makluman kepada pembaca tentang berita dalam niche blog kita.
3. Buat post bagi mendapatkan pandangan pembaca tentang apa-apa isu yang timbul
4. Buat post tentang maklumat dan trick terbaru yang anda temui yang anda rasakan amat berguna kepada pembaca.

Itulah serba sedikit tentang bagaimana untuk menyediakan blog yang boleh mendapatkan trafik yang tinggi yang ingin di kongsikan oleh blog cerita benar hari ini...semoga berjumpa lagi..

Thursday, February 3, 2011

6 Tips Untuk Menjadikan Kita Blogger Berjaya.


Kejayaan - Semua orang mahukan kejayaan. Ianya lah yang membuatkan kita gembira apabila kita tahu kita telah mencapai sasaran yang telah ditetapkan. Dalam kontek berblogging kita juga mahukan kejayaan. Betul tak? Hari ini blog cerita benar ingin berkongsi 6 langkah yang perlu dibuat untuk mencapai kejayaan.

1. Belasah Aje!
Memiliki idea yang banyak sahaja tidak berguna kalau idea tersebut tidak digunakan. Selalu terjadi pada kita, terlampau banyak idea yang ada dalam kepala otak sampai kita tak tahu nak tulis apa dalam blog kita.Ini merupakan satu kesilapan yang besar kerana meluakan idea tersebut lebih penting dari tahu sahaja banyak idea tapi tidak digunakan. Jadi BELASAH AJE...tarik nafas panjang-panjang dan start menaip...itu merupakan langkah yang bijak.

2. Sentiasa Mendesak Diri
Tidak pernah ada jalan senang untuk mendapat pengiktirafan didalam berblogging. Persaingan sentiasa kuat dan sekiranya kita ingin meninggalkan kesan yang positif kepada pembaca kita perlu memberikan masa dan usaha yang lebih kuat. Sentiasa desak diri buat yang terbaik. Percayalah perbezaan yang ketara antara blogger yang baik dan bloger biasa adalah komitmen yang diberikan oleh mereka..

3. Jangan Bertangguh
Blogging kadang-kadang amat memenatkan. Kita sentiasa ingin memastikan ada post yang menarik untuk esok dan esok lagi dan lagi dan lagi dan lagi. PENAT. jadi tidak salah untuk berehat seketika tetapi jangan sekali-kali kita bertangguh setelah kita setkan masa untuk kita post artikel. Mungkin ada pembaca setia kita akan menunggu pada waktu yang selalu kita update..apa perasaan mereka sekiranya waktu yang ditunggu tiada post dari kita.

4. Suka Menolong
Mendapatkan kawan dan pembaca setia merupakan keutamaan yang paling penting. Macam mana nak buat. Selalu la menolong blogger yang lain..kalau selalu kita tolong orang orang akan tolong kita balik..Mungkin kita boleh kasi komen dalam blog orang lain..kasi tips kalau ada ilmu yang kita tahu dan sebagainya. Kalau dalam GENG BLOGGER tue jangan la kedekut untuk klik kat butang BEST..kasi semangat kat blogger lain.

5. Jangan Cemburu.
Jangan sekali-kali semat perasaan cemburu dengan kejayaan blogger lain. Cuba belajar dari mereka, bagaimana mereka menguasai niche mereka atau teknik yang digunakan bagi mendapatkan pembaca blog. Pada kita buang masa untuk dengki dengan orang lebih baik tenaga itu digunakan untuk mencari dan mendapatkan ilmu dari mereka...Lebih manfaat dari mudarat.

6. Percaya Kepada Diri Sendiri.
Attitud yang betul akan memastikan kejayaan kita. Minda kita kalau kita set kearah positif akan positif lah perbuatan kita. Minda kitalah merupkan pengkritik yang paling hebat... jadi set lah minda yang positif. Kalau kita sendiri tak percaya pada diri sendiri macam mana nak maju kehadapan.

Harapan blog cerita benar post ini dapat dimanfaatkan dan digunakan untuk diri sendiri dan pembaca.

Wednesday, February 2, 2011

Tips Cara Buat Quote of the Day


Selamat petang...Hari ini blog cerita benar akan berkongsi untuk membuat Quote of the day. Dalam konteks blog cerita benar "Petua dan Tips Cerita Benar Hari Ini". MACAM KAT ATAS..

Petua dan tips ini akan bertukar setiap hari. Maknanya pembaca yang datang melawat blog cerita benar akan mendapat petua dan tips yang berlainan setiap hari sekiranya mengunjungi blog ini.(..jadi jemput la datang setiap hari..hehehe)

Penulis blog cerita benar bukanlah programmer, jadi setiap hari berblogwalking la ke merata blog untuk mendapatkan ilmu. Nak jadi cerita, hari ini berjumpa dengan java script nie...dah jumpa try buat kat blog sendiri dulu...lepas tue jadi la pulak..

Dah jadi rasanya apa salah kalau aku kongsi kat sini..kot-kot ada yang berminat dan menggunakannya kearah kebaikkan sama-sama la kita dapat manfaatnya.

Yang syoknya bila aku nak berkongsi script dalam blog nie masalah baru pulak timbul. Bila paste script..Dia terus jadi macam yang kat atas...pembaca tak boleh nampak script ...jadi terpaksa la pulak cari macam mana nak paste script dlm blog post yang pembaca boleh nampak script. Alhamdulillah dapat ilmu baru.

Maaf sebab script dan post nie panjang sket, sebab nak letak 31 tips dan 31 penulis. Kenapa 31? Sebab sebulan ada 30 hari.. jadi kena tambah 1 lagi untuk jadi 0.. kenapa 0? sebab script array tak bleh stat dengan 1 (programmer saja paham) kita ikut jer...

Harapan entri blog cerita benar kali ini dapat memberi manfaat kepada semua pembaca...Jumpa lagi.ANDA BOLEH COPY DAN PASTE SCRIPT DIBAWAH

<!-- http://cerita-benar.blogspot.com/ -->

<table border="1" cellpadding="20" bordercolor="#ADD8E6">
<tr>
<td bgcolor="#E0FFFF">
<a href= "http://cerita-benar.blogspot.com/"> Quote of the Day</a>
<p></p>

<script language="javascript" type="text/javascript">

var d=new Date();

var quotes=new Array(31);

var authors=new Array(31);

quotes[0]="If a man watches three football games in a row, he should be declared legally dead.";

quotes[1]="Friendship is far more tragic than love. It lasts longer.";

quotes[2]="Advice is like castor oil, easy enough to give but dreadful uneasy to take.";

quotes[3]="";

quotes[4]="";

quotes[5]="";

quotes[6]="";

quotes[7]="";

quotes[8]="";

quotes[9]="";

quotes[10]="";

quotes[11]="";

quotes[12]="";

quotes[13]="";

quotes[14]="";

quotes[15]="";

quotes[16]="";

quotes[17]="";

quotes[18]="";

quotes[19]="";

quotes[20]="";

quotes[21]="";

quotes[22]="";

quotes[23]="";

quotes[24]="";

quotes[25]="";

quotes[26]="";

quotes[27]="";

quotes[28]="";

quotes[29]="";

quotes[30]="";

authors[0]="Erma Bombeck";

authors[1]="Oscar Wilde";

authors[2]="Josh Billings";

authors[3]="";

authors[4]="";

authors[5]="";

authors[6]="";

authors[7]="";

authors[8]="";

authors[9]="";

authors[10]="";

authors[11]="";

authors[12]="";

authors[13]="";

authors[14]="";

authors[15]="";

authors[16]="";

authors[17]="";

authors[18]="";

authors[19]="";

authors[20]="";

authors[21]="";

authors[22]="";

authors[23]="";

authors[24]="";

authors[25]="";

authors[26]="";

authors[27]="";

authors[28]="";

authors[29]="";

authors[30]="";

document.write(quotes[d.getDate()-1] + '<p style="text-align: right"><i>' + authors[d.getDate()-1] + '</i></p>');

</script>
<noscript>You need to enable JavaScript to read this.</noscript>
</td>
</tr>
</table>





Terima Kasih kepada site http://tips-for-new-bloggers.blogspot.com/2007/02/javascript-for-quote-of-day.html dan http://formatmysourcecode.blogspot.com/

Sunday, January 30, 2011

iphone, Isteri dan TV


Salam sejahtera, sebagaimana yang dijanjikan aku nak tulis 2 post untuk blog cerita benar hari ini. Idea untuk menulis entri ini adalah hasil dari apa yang aku baca dalam mastika bulan mei 2009 dan aku ubahsuai mengikut peredaran semasa..Cerita asal bertajuk Perbezaan antara isteri dan girlfriend pada pandangan suami..

Ikut cerita nie dia umpamakan isteri macam TV manakala Girlfriend Handphone (iphone)...
1. Isteri Macam TV, girlfriend macam Iphone. Dirumah tengok TV, pergi keluar bawa iphone.

2. Tak ada duit, jual TV. Ada duit, beli handphone (iphone) baru.

3. TV percuma sepanjang hayat, tapi handphone kalau tak bayar servis line, taliannya akan ditamatkan serta merta.

4. TV saiznya besar, berat dan dah buruk, tapi Iphone cute, comel, ramping, banyak butang boleh picit dan dibawa kemana-mana, bila-bila masa saja.

5. Kos penyelenggaraan TV murah saja, lagipun jarang rosak, tapi iphone, mahalnya tak bleh tahan.

6. TV ada remote control, tapi iphone tak ada malah dia boleh jadi remote.

7. Satu jer kelebihan TV, tak ada virus. Tapi kalau handphone..sekali kena virus habih..hehehe (iphone ada virus ka)...

8. Jadi pesan artikel itu...Jangan la pening-peningkan kepala. Pilih dan jagala TV anda....

Haahaha macam-macam perumpamaan orang buat...mesti isteri-isteri yang ada kat luar sana marah kat aku bila baca artikel ini...jadi kalau nak jadi TV yang suami sayang jadilah TV Plasma atau TV LED memang slim dan menarik

Thursday, January 27, 2011

Page Rank Jatuh....Apa sebab?


Selamat Pagi...dari semalam aku tak update blog cerita benar sebab aku frust.. satu blog PR3 aku jatuh kepada PR2..walaupun kalau kita search keyword dia masih lagi berada pada no1 muka depan Search engine google atau yahoo.

Blog nie aku buat pada 2008 masa tue aku baru belajar tentang google adsense. Berkat usaha dan belajar sana sini dapat la ranking blog tue naik dan duduk no1 dalam halaman pertama google dan Yahoo.

Bangga la jugak sebab dari 24juta lebih page dalam Yahoo yang bercerita tentang niche slim and healthy blog aku duduk no 1. tapi sedihnya PR tue dah jatuh dekat ranking encik google.



Engine google pulak kalau kita search keywords slim and healthy atau slim and health memang masih lagi duduk tempat pertama dalam page yang pertama dari lebih 36juta page yang berkaitan. Tapi kenapa page rank dia jatuh? Apa cerita?....hahahaa sendiri mau ingat la.

Yang aku tau sejak aku aktifkan blog cerita benar nie aku jarang update blog-blog niche aku yang lain. Saja nak try nuffnang..blog berbahasa melayu..tue la orang kata kata buat sesuatu benda tue kena buat bersungguh-sungguh...tak bleh tamak..

Jadi apa yang aku belajat dari sini adalah kita kena Update selalu blog kita untuk memastikan Page Rank tidak jatuh...

Untuk Blog Cerita Benar nie pulak insyaAllah aku akan update 2 kali hari ini sebagai ganti hari yang aku tak update...jumpa lagi

Wednesday, January 26, 2011

Boikot AF9....Ahmad Dhani Pengetua..

Hari ini cerita benar ingin meluahkan rasa tidak puas hati..Mungkin perkara ini aku seorang sahaja yang akan berfikir sebegitu..Mungkin ramai yang menyokong atau mungkin ramai yang merasa macam apa yang aku rasa. Apa cerita? intro macam nie untuk entri kali nie...

Sebenarnya balik kerja tadi aku selak-selak suratkhabar Berita Harian ruangan nasional. "Ahmad Dhani Pengetua AF9" dengan tajuk kecik "Lakar Sejarah Guna Khidmat Vokalis Indonesia"...pergh...tak tau kenapa aku rasa lain macam...Macam-macam persoalan yang keluar dalam kepala hotak aku. Dah tiadakah celebriti yang berwibawa kat Malaysia nie?...Kenapa kita selalu merasakan orang lain lebih hebat?


Aku bukannya peminat atau berminat sangat dengan AF nie..malah aku pon tak membenci si Dhani pengasas kumpulan DEWA nie..cuma aku rasa kita patut ada lebih semangat nasionalisme..Cuba bayangkan kalau AF yang ramai peminat ini asal-usulnya dari SEBERANG...orang seberang tue rasa-rasanya akan amek celebriti kita untuk mengetuai program yang macam nie....jangan mimpi la...album artis kita pon susah nak masuk ini nak mengepalai.

Tajuk kecik nie pun aku rasa janggal.."Lakar Sejarah Guna Khidmat Vokalis Indonesia"..bagi aku bukannya sejarah...dah biasa dah artis seberang mudah masuk Malaysia...kalau artis kita kat sana baru la boleh buat sejarah dan jadi tajuk macam tue... wartawan yang menulis pon tak peka...kita tengok media sana...apa-apa pon dia akan ambil kira kepentingan mereka dahulu..benda yang tidak betul pun kalau dipihak mereka...mereka akan jadikan betul..kita tengok cerita sebenar semasa Piala Suzuki 2010 sudah..tak payah tengok pon dalam kes politik atau kes isu pembantu rumah.

Akhir sekali kita fikirlah sendiri apa cerita sebenarnya disebalik pilihan pengetua AF9 ini..kerana kredibiliti atau popularitinya?..bandingkan dengan artis tempatan yang evergreen...aku rasa pon sesuai...kita kekadang mudah lupa...

Monday, January 24, 2011

Mencari Nuffnang...


Selamat malam dan salam sejahtera... Hari nie blog cerita benar ingin berkongsi tentang mencari Nuffnang...

Jom kita lihat negeri mana yang paling popular mencari nuffnang dalam tahun 2010.. Graf dari google trends menunjukkan negeri Pahang merupakan negeri yang paling banyak membuat carian atau pun mengoogle tentang Nuffnang. Wa popular nuffnang dekat negeri Pahang..mungkin influence dari CikguDahlia kot...

Tempat kedua diikuti oleh negeri Johor dan di tempat yang terakhir adalah wilayah persekutuan, Kuala Lumpur..aik kenapa KL tak ramai yang search/cari atau masuk website nuffnang. Andaian yang dibuat oleh cerita benar adalah mustahil nuffang tak popular di KL...mungkin orang kat KL dah pandai dan mengetahui Nuffnang nie...jadi diorang tak payah lagi untuk search tentang nuffnang...mungkin pendapatan blogger pon ribu-riban dah kot..

Tapi kalau graf mengikut bandar pulak tempat teratas adalah adalah Kelang dan diikuti oleh Petaling Jaya, Malaysia..emmmm Kuala Lumpur macam biasalah di tempat terakhir...

Mana pie Melaka?...aku kan selalu search pasai nuffnang nie..takkan tak masuk senarai kot...hahaha baca detail sket rupanya graf tue cakap "Scale is base on the average traffic of nuffnang from Malaysia" wooo camtue... aku yang benggong...apa-apa pun google trends nie kita boleh tengok untuk dapatkan maklumat trafik...jumpa lagi esok ...tq

Saturday, January 22, 2011

iPhone 4 Kenapa Aku Tak Pakai..


Semua orang tau iphone adalah produk keluaran Apple Inc. Produk keluaran En Apple nie memang berkualiti dan memenuhi citarasa semua orang. Aku sendiri kalau dulu memang "kipas susah mati" Apple Macintosh...tue masa belajar dulu la..tapi bila dah bekerja kebanyakan syarikat pakai PC maka aku pon beralih arah...mula pakai platform PC...dah boleh la terima..tapi kalau nak buat kerja yang berat-berat memang aku bergantung lagi dengan en Apple nie...

Berbalik kepada kenapa aku tak pakai iphone...iphone nie bukanlah talipon biasa ianya dalam kategori "smartphone".Maksudnya phone nie adalah kombinasi talipon, multimedia dan internet, portable media player, camera dan macam-macam lagi..abih dah tau banyak fungsi macam tue kenapa aku tak pakai?...jawapannya senang jer sebab sekarang nie macam-macam jenama smartphone ada dalam pasaran, dan harganya jauh lebih murah...jadi aku pilih yang murah la.

Sebab kedua iphone nie ada teknologi "pinching gesture"..maksudnya dengan menggunakan 2 jari kita boleh besar dan kecilkan imej atau objek pada application yang kita nak..best tue...abih kenapa tak nak jugak..hehehe sebab tangan aku kasau bercalar pulak screen iPhone tue..sapa yang rugi....

Sebab terakhir kenapa aku tak pakai iphone terutamanya iphone4 adalah....emmmmm harga dia mahal sangat..tak mampu dah sekarang nie untuk korbankan sebahagian gaji aku untuk benda-benda macam talipon..dulu masa bujang dulu memang pantang ada produk baru mesti beli punya..kalau belum sampai kat Malaysia sanggup turun Singapore untuk beli..

Jadi kesimpulan dari cerita diatas adalah sebenarnya bukan iphone tue tak bagus tapi aku sendiri yang tak mampu...duit takde cakap banyak...hehehehe

Friday, January 21, 2011

Keyword Popular atau Yang Orang Malaysia Suka Search..


Selamat sejahtera.. Blog cerita benar kali ini tidak bercadang untuk bercerita panjang..cuma ingin berkongsi dengan pembaca tentang keyword yang suka rakyat Malaysia search.. Sumbernya adalah dari Google Zeitgeist.

Fastest Rising

    1. proton inspira
    2. ipad
    3. benci bilang cinta
    4. world cup 2010
    5. justin bieber
    6. fb
    7. utusan online terkini
    8. mudah.com.my selangor
    9. didi games
    10. fifa



Most Popular

    1. facebook
    2. malaysia
    3. youtube
    4. yahoo
    5. login facebook
    6. games
    7. google
    8. mail
    9. yahoo mail
    10. you


Fastest Rising People

    1. maher zain
    2. justin bieber
    3. luna maya
    4. din beramboi
    5. lady gaga
    6. hanis zalikha
    7. lee min ho
    8. adam lambert
    9. siti nurhaliza
    10. paul tan

Fastest Rising Cars

    1. ford fiesta
    2. inspira
    3. proton emas
    4. waja baru
    5. hyundai sonata 2010
    6. honda civic 2010
    7. toyota vios 2011
    8. waja lancer
    9. honda freed
    10. honda city 2010

Fastest Rising Mobile Phones

    1. htc desire
    2. htc legend
    3. iphone 4
    4. motorola milestone
    5. n8
    6. nokia 7230
    7. nokia c3
    8. nokia c5
    9. nokia c6
    10. nokia e5

Fastest Rising Sports

    1. australian open 2010
    2. commonwealth games 2010
    3. world cup 2010
    4. liga super 2010
    5. asian games
    6. piala malaysia 2010
    7. thomas cup 2010
    8. vancouver 2010
    9. f1 2010
    10. sukma 2010

Fastest Rising World Cup Players

    1. david villa
    2. lionel messi
    3. ronaldhino
    4. fernando torres
    5. kaka
    6. cristiano ronaldo
    7. van persie
    8. iker casillas
    9. mesut ozil
    10. fabregas

Fastest Rising Movies

    1. dear john
    2. endhiran
    3. inception
    4. resident evil afterlife
    5. percy jackson
    6. iron man 2
    7. transformers 3
    8. unstoppable
    9. true legend
    10. predators

semua keyword popular yang rakyat malaysia search berdasarkan kategori yang telah dibuat oleh encik google Zeitgeist.. sekadar berkongsi...jumpa lagi


Thursday, January 20, 2011

Kenapa Perlu Berhenti Kerja..?


Selamat malam... hari ini blog cerita benar nak bercerita tentang berhenti kerja...Kenapa perlu berhenti kerja?...dah kaya sangat ka buat busines online atau dah banyak dapat duit iklan dari Nuffnang?.. bukan semua jawapan diatas....

Apa yang aku nak buat bukanlah nak berhenti dari bekerja tetapi lebih kepada nak berkerja dekat tempat baru...Syarikat baru dah buat tawaran... cuma aku hantar proposal untuk gaji yang aku nak...tak tau lagi dapat ka tidak?...dah lama dah kerja dekat tempat sekarang...mengikut satu motivasi kerja yang aku baca...dia suruh semasa muda kita kena rajin pindah kerja...

Kenapa macam tue? Selalu yang kita dengar kita kena stay dekat satu satu tempat biar lama..baru senang naik pangkat...nie motivasi tue cakap sebaliknya..apa rasionalnya?

Rasional cadangan supaya berubah tempat kerja semasa muda adalah..apabila kita berpindah tempat ke tempat baru biasanya tawaran gaji akan lebih tinggi.. jadi dengan semangat dan tenaga muda yang kita ada serta idea idea baru akan membuatkan value kita lebih tinggi..

Sekiranya kita kekal berkerja ditempat lama peluang kenaikan gaji biasanya tidak akan setinggi tawaran dari tempat kerja yang baru..itu yang cuba nak disampaikan..

Dan dalam motivasi itu juga mencadangkan supaya kerja lompat kerja nie berhenti apabila umur kita sudah meningkat dan pada waktu itu pendapatan kita sudah stabil..

Aku rasa itu sahaja yang nak dikongsikan pada malam ini...berjumpa lagi esok

Wednesday, January 19, 2011

Cerita Duit Syiling...75ribu, 74ribu atau 70ribu...


Kemalangan di jalan berlaku lagi...dalam post aku pada 13 jan 2011 yang lalu aku ceritakan pasal menonton kemalangan nanti akan disaman... tapi cerita hari ini bukan setakat menonton...boleh kutip duit lagi hasil dari kotak duit syiling yang melambung akibat kereta mangsa di langgar dari belakang.

Aku tak nak bercakap banyak pasal kemalangan dan pesta mengutip duit syiling ini. Cuma akan nak berbincang pasal 2 perkara yang membuatkan aku konpius...

1) Mana hilangnya perasaan malu, perasaan kasihan, sikap tolong menolong dan perikemanusian rakyat Malaysia. Tak malukah mereka gambar keluar dalam suratkhabar muka sedang mengutip duit mangsa kemalangan. Takde perasaan kasihan langsung ka kepada mangsa? atau memang ada perasaan untuk menolong?... tolong kutip duit masuk dalam poket sendiri...hehehe yang syoknya dalam surat khabar tue nampak macam peronda...tapi manusia yang sedang tamak harta orang nie langsung tak ambil endah tentang kewujudan mereka...isks isks

2) Mana satu fakta yang betul...macam mana wartawan surat khabar bekerja...ada akhbar 75 ribu ada akbar melaporkan 74 ribu...malah ada yang cakap 70 ribu duit syiling...diorng nie interview orang lain-lain ka? atau masa akbar yang melapurkan 70 ribu tue datang duit dah kurang kot...hehehe..jadi mcm nie aku pon ingat balik sesetengah pihak bercakap tentang wartawan yang tak melaporkan satu-satu perkara dengan betul...benda fakta macam nie sepatutnya tak boleh selisih terlampau banyak...melainkan wartawan tersebut tak sampai dekat tempat kejadian...

Akhir sekali kepada wartawan bila buat cerita dapatkan fakta yang benar...untuk orang ramai pulak mampukah kita telan makanan yang kita amek dari mangsa yang mengalami kemalangan... tepuk dada tanya selera...jumpa lagi esok...

Tuesday, January 18, 2011

Cerita Orang Tua Yang Gigih....


Kalau ada pendapat mengatakan umur bukan penghalang kepada kejayaan, pendapat itu adalah pendapat yang betul...siapa setuju?...siapa yang membantah?...tak kira setuju atau membantah jom kita buktikan...faktor penghalang sebenarnya adalah diri sendiri...bermotivasi atau tidak...itu aje.

Cerita yang aku buat untuk entri hari ini adalah sebagai panduan kepada diri aku sendiri dan orang yang baca blog cerita benar ini. Cerita tentang manusia yang inginkan kejayaan dalam bidang pendidikan walaupun umur dah cukup tua. Beliau dicatatkan sebagai manusia yang tertua didunia bergraduat dari mana-mana universiti. Allen Stewart berumur 91 tahun semasa bergraduat dari Universiti New England dalam Ijazah dalam bidang Perundangan.

Bukti kepada semangat beliau untuk belajar ditunjukan lagi apabila beliau mendaftar untuk mengikuti Program Master Sains Klinikal di Universiti Southern Cross ketika berumur 95 tahun.

Apa rahsia Allen Stewart..ini cerita beliau.

Stewart says he lives by the maxim

"as long as you keep pedalling the bike, you won't fall off"


Beliau percaya dan berpegang kepada 4 prinsip:-

  • Kecergasan Tubuh badan
  • Kecergasan Minda
  • Kecergasan Semangat
  • dan fungsi kecergasan dalam Kehidupan
Hahahaa....rasanya selepas baca nie kita boleh buang apa juga alasan untuk tidak berjaya....berjumpa esok untuk entri cerita benar...

Monday, January 17, 2011

Kalau Jatuh Macam Mana Kita Nak Bangun?


Selamat Malam...dah tiga hari aku tak update post dalam blog Cerita Benar nie..Bukan aku malas atau aku jenis yang tak tunaikan janji...tapi aku terpaksa masuk hutan selama 3 hari untuk kem motivasi.

Cerita motivasi adalah cerita kegagalan dan bagaimana kita nak bangkit dari kegagalan tersebut...cerita tentang usaha...cerita tentang bagaimana kita mengunakan keupayaan yang ada untuk mencapai kejayaan...kejayaan dalam kehidupan, kejayaan dalam perniagaan atau kejayaan dalam menuntut ilmu..

Dalam motivasi ini ada cerita tentang seorang lelaki yang tidak mempunyai cukup sifat tetapi dia berjaya bangkit dari kekurangan tersebut. Pernah dengar nama Nick Vujicic...? Aku sungguh kagum dengan apa yang dilalui oleh beliau....baginya tiada apa yang mustahil untuk dilaksanakan...kalau dia yang cacat anggota sebegitu boleh membuat semua perkara yang tidak logik....kita yang sempurna sifat sepatutnya tidak ada alasan untuk tidak berjaya....



Ada banyak lagi video tentang Nick Vujicic nie...di dalam youtube... mungkin boleh dijadikan panduan untuk motivasi diri sendiri atau kawan-kawan, keluarga dan sebagainya..

end of the post....esok kita jumpa lagi

Thursday, January 13, 2011

Menonton Boleh Kena Saman..


Tajuk entri blog cerita benar kali ini adalah mengenai menonton boleh kena saman...Apa yang di tonton tue sampai kena saman...A)filem lucah? B)Ayam laga?...atau C)menonton lumba motor haram?...

Jawapannya tidak untuk semua diatas...abih apa jawapannya...

Jawapannya adalah menonton kemalangan... Pengguna jalan raya yang memberhentikan kenderaan mereka untuk menonton sesuatu kemalangan sehingga menjejas kelancaran lalu lintas boleh disaman, kata Ketua Jabatan Keselamatan Jalan Raya (JKJR) Datuk Suret Singh.

Beliau berkata, tindakan undang-undang boleh dikenakan mengikut Akta Pengangkutan Jalan 1987, di bawah peraturan 16 (1).

"Hanya terdapat lima pihak yang berperanan semasa kemalangan jalan raya berlaku iaitu saksi kemalangan, anggota penyelamat, agensi kerajaan yang berkepentingan, pertubuhan bukan kerajaan yang berkepentingan dan orang awam yang dilatih sebagai paramedik atau mempunyai kemahiran dan latihan dalam memberikan bantuan kecemasan.

"Pihak lain tidak sepatutnya berhenti kerana ia hanya akan menyebabkan kesesakan lalu lintas menjadi semakin buruk malah boleh mendatangkan risiko lain seperti kemalangan kecil.

"Oleh sebab itu, mereka boleh disaman kerana menghalang lalu lintas dan mengganggu operasi menyelamat mangsa kemalangan," katanya kepada pemberita semasa kempen advokasi JKJR di sini hari ini..

Aku agak konpius dengan undang-undang nie...

Kalau semua orang tak berhenti sapa nak tolong orang yang kemalangan tersebut. Orang yang mula-mula nampak nie kadang-kadang dia tak nak berhenti sebab tidak mau jadi saksi...abih sapa nak tolong kalau semua takut kena saman kalau berhenti..

Nie berdasarkan pengalaman aku kemalangan...talipon polis sampai sudah tak datang...last-last pergi buat report sendiri dekat balai...akibatnya aku terlepas tiker kapal terbang ke sabah..

Nasib baik masa kejadian tue ramai yang berhenti tolong...budak mat rempit yang cilok kereta aku sorang bergolek tepi jalan dan sorang lagi tersepit bawah kereta yang datang dari depan... yang seramnya mula-mula ingat sorang jer yang bawak motor tue...tapi tak lama kemudian ada sebuah kereta dari depan nampak bayang ada orang bawah kereta yang bertentangan dengan kereta aku tue...pergh... baru la ramai-ramai tolong angkatkan kereta tersebut untuk keluarkan budak tersebut...bayangkan kalau perempuan yang bawak kereta arah bertentangan dengan aku tue tak gelabah...dia reverse pergi parking kat tepi...aku rasa kepala mamat tue dah hancus kena gilis...

Panjang la ceritanya...dari subuh pukul 6.30pagi sampai la pukul 12 tengahari lebih tak selesai lagi dibalai polis....Malas aku nak ingat lagi...sebab bapak mamat tue sampai sudah tak bayar dekat aku. Lampu belakang kereta aku pecah dan bonet kemek..tersompek cat...


Wednesday, January 12, 2011

Risiko Internet...hutang RM100,00


Bagi sesiapa yang membaca surat khabar berita harian hari ini tentu akan membaca tentang cerita seorang budak yang sedang menunggu SPM menanggung hutang kira-kira RM100,000 kepada along.

Ceritanya remaja berkenaan bermain lumba kuda dan lumba anjing menerusi internet kerana terpengaruh dengan rakan yang pernah meraih kemenangan menerusi permainan tersebut. Yang syoknya ibu pelajar terbabit menyangka anaknya itu sibuk mengulang kaji bagi menghadapi peperiksaan tetapi sebenarnya dia menghabiskan masa seharian dihadapan komputer untuk bermain judi... dan duit modal judi tersebut dipinjam dari along....isk isk apa nak jadi dengan budak nie..

Budak nie last-last mak dia halau dari rumah...tapi along tetap cari...kalau dah terperangkap macam nie memang susah la nak lepas...

Tapi yang herannya bukan sahaja budak yang terperangkap dengan judi internet ini . Seorang kontrator bergelar Datuk turut juga terperangkap....bukan sikit-sikit duit cecah RM700,000...pergh banyak tue.

Jadi aku harap ramai la yang amek iktibar dari cerita nie..kalau nak kaya jangan la melalui skim yang terlalu berisiko seperti judi ini. Mana mungkin ada perniagaan yang hanya membuatkan orang lain untung.. melainkkan dia sendiri yang untung... sendiri mau ingat la...sebab tue islam melarang kita supaya jangan berjudi....

Ok la untuk malam nie....1 hari lagi aku berjaya membuat post untuk blog cerita benar ini.. belajar untuk melawan kemalasan...malas la punya segala masalah tapi aku tak berjudi...hehehe

Tuesday, January 11, 2011

Jumpa Tips Untuk Trafik dan Tambah Pendapatan Nuffnang


Selamat malam buat semua....hahaha sebab kejap lagi aku nak tidur. Tiada isu besar untuk aku cerita atau nak kongsikan bersama pada entri kali nie. Kalau pasal AJL 2010 rasanya macam dah basi. Ana Rafali pun mungkin dah reda dari terkejut diatas kemenangannya. Atau pun artis-artis lain yang tidak menang pon dah hilang kot diorang punya tension.

Kalau nak bercakap pasal artis lagi mungkin cerita pasal artis yang berbikini dekat Bali tue. Dia mengaku perbuatannya dan akan lebih berhati-hati untuk tahun 2011.. Ini macam cerita benar jugak la. Tapi kalau kawan dia tak post dalam internet mungkin cerita ini akan jadi cerita yang dulu-dulu.. "semua tue superimpose....sebab nak jatuhkan saya..."

Aik apa aku melalut nie..kata nak cerita pasal jumpa tips untuk tambah trafik ke blog dan cara nak tambah pendapatan nuffnang. Haa ini ceritanya..hari nie aku berjalan jer untuk cari ilmu tambah trafik dan tambah pendapatan nuffnang.. AKu search dalam Yahoo...tips untuk nuffnang...tips untuk trafik.

Banyak la blog dan website yang aku jumpa tentang keyword tersebut. Tapi dalam banyak-banyak yang aku tengok tue...aku amat terpaut pada mombloggers planet...Blog dia sungguh komprehensif..kita nak tips apa pon ada...kita nak tool untuk blog pon ada..blog tutorial pon ada.. macam kat astro "macam-macam ada"

Aku nak kongsi kat sini pasal 7 tips Menambah Trafik dari blog tersebut :

1. Pandangan Pertama - Dari Segi Layout, design dan sebagai nya mesti cool

2. Tulis Entri dengan Cara kita Yang Tersendiri - Banyak isu yang timbul dan banyak website atau blog akan cover..tapi kita tulis mesti dengan style kita

3. Gambau, gambar atau gambo kena letak - Orang boring kalau asyik teks sahaja.

4. Komen Blog Orang Lain - Kena la lawat blog orang lain dan kasi komen yang professional.

5. Kasi Mudah Navigasi - design yg dibuat memudahkan pengunjung untuk melayari blog kita.

6. Tulis entri yang Meletop - Cari isu yang orang suka cari..

7. Update, update dan update -

Nie la apa yang aku dapat dari blog mombloggersplanet dan apa yang aku faham tentang apa yang di tulis oleh beliau.. Kalau korang nak lebih faham pie la lawat blog dia.

Akhir sekali aku rasa setakat tue sahaja cerita aku untuk malam nie..niat aku untuk update blog cerita benar untuk hari ini telah tercapai. tq...harap esok ada lagi yang nak ditulis..............

Sunday, January 9, 2011

Kenapa Benci Ana Rafali...



Tahniah dan untuk Ana Rafali kerana dinobatkan sebagai Juara AJL 2010.. Aku nie bukannya peminat beliau tetapi bagi aku siapa yang menang kita kena ucap tahniah dan patut menghormati keputusan itu walaupun ianya tidak memihak kepada apa yang kita hajati..

Dengar-dengar cerita ramai yang tidak setuju dengan kemenangan tersebut. Kalau kita browse Facebook yang nak tutup 15 nie...kita jumpa banyak sungguh komen-komen yang tidak setuju dengan kemenangan tersebut..

Bagi yang tak tengok AJL pon bila ada kontrovesi macam nie pun nak masuk campur...hehehe buat-buat sibuk...ala macam Malaysia lawan INdon la...penyokong indon mesti tak puas hati punya...

Tapi si Ana Rafali nie yang aku respect sebab dia pakai baju kurung..konon sejak dari dia belajar kat Uitm Lagi..Teruskan macam tue la..



Kenapa kita tak nak terima kemenangan dia...kesian kat dia...dia dah berusaha..apa cerita kalau kita menang sesuatu tapi orang bising pasal kemenangan kita...Akhir sekali aku rasa jom la kita terima kenyataan...supaya kita boleh majukan lagi industri seni negara.

Saturday, January 8, 2011

Cerita Guru Wanita Yang Sangat Melampau...



Pagi tadi aku baca harian Metro. Cerita tentang seorang guru wanita yang melampau. Macam pernah dengar saja cerita nie. Tapi cerita dulu bukannya seorang guru tapi Pramugara Melampau. Isk iskh apa nak jadi dengan dunia sekarang. Guru yang sepatutnya mengajar untuk menjadi seorang murid atau pelajar yang baik tapi perkara sebaliknya berlaku..

Kejadian nie berlaku di Amarika..PLAINFIELD (Illinois atau Chicago) dan nasib baik bukan kat Malaysia... Kalau kat sini Malaysia...Search engine Yahoo dan Google mesti penuh dengan carian Guru Wanita Terlampau ini...lebih tepat keywordnya adalah 3gp Guru Wanita terlampau.



Khabarnya guru wanita ini merupakan seorang guru pendidikan jasmani...dan telah menjalinkan hubungan dengan pelajarnya itu dah lebih sebulan.. Budak tue pulak baru berusia 16 tahun..kira kalau kat Malaysia budak tue tingkatan Empat la..kiranya dah besar jugak la budak lelaki tue.



Cerita dari sumber polis mengatakan ketika mereka ditangkap keadaan kedua-dua pasangan tersebut dalam keadaan separuh bogel didalam kereta di belakang sebuah pusat membeli-belah. Cerita polis lagi mereka yakin pasangan tersebut baru sahaja selesai melakukan hubungan seks...hahaha ka cerita sebenarnya polis tunggu mereka selesai dahulu baru tangkap...baru ada bukti...itu agak-agak aku la...cerita sebenar aku taktau sebab tidak berada ditempat kejadian dan cuma baca harian Metro sahaja..tapi kalau sumber berita dari website thirdage..polis memang ambil kondom dari kereta pasangan tersebut sebagai bukti..



Guru wanita tersebut selain mengajar Pendidikan Jasmani atau Pendidikan Fizikal di sekolah tinggi tempat mangsa lelaki turut juga mengajar subjek tarian sejak 4 tahun lalu..dan ceritanya lagi guru wanita tersebut memang popular dikalangan murid....

Dah la untuk cerita guru melampau nie...aku taknak melampau tokok tambah..dan untuk guru-guru jadilah guru yang dihomati kerana ilmu dan budi...bukannya kerana body yang melampau.


Friday, January 7, 2011

Cerita Benar Anugerah Juara Lagu - AJL 2010


Oleh kerana AJL 2010 akan berlangsung esok semua orang heboh bercakap pasal AJL nie. Jadi aku pun tumpang sekaki untuk bercerita tentang AJL 2010 nie.

Sebenarnya apa yang nak aku ceritakan nie bukan pasal siapa yang akan menang atau menjuarai mana-mana kategori tetapi lebih kepada macam mana sambutan masyarakat tentang Anugerah Juara Lagu nie. Sambutan sangat hebat...ceritanya ramai yang sanggup beratur panjang untuk mendapatkan tiket..Malah ada yang sanggup cuti dari bekerja untuk dapatkan tiket free...yang aku terfikir apa cerita yang sebenar yang dia kasi sebagai alasan untuk cuti tersebut kepada majikan...kalau dia cakap nak pergi dapatkan tiket AJL...mampuih boss dia tak kasi...Hebat sungguh penangan AJL nie jangan tambah A antara J dengan L dah la...

Kehebatan AJL nie kalau tengok trafik dalam YOUTUBE cecah belasan Ribu satu-satu post atau movie. contohnya movie nie hari nie sahaja cecah 13k penonton. Ada 4 untuk tajuk nie.



Sebenarnya aku tak berapa berminat dengan rancangan-rancangan macam nie. Tapi sebab ramai sangat yang bercakap pasal AJL ni aku pon ambil tau la jugak...Tadi kita tengok dekat youtube...nie kita search blog pulak...kalau masuk dalam DIGG.com ada 29 entri dari pelbagai blog atau site. Macam-macam cerita yang ada..dari siapa pilihan untuk dinobatkan sebagai juara sehingga la cerita hantu...betul ka ada hantu yang menjelma? ada pulak dengan entri Rahsia Juara Lagu AJL ..rahsia pon ada?

Akhir sekali cerita benar ingin mengucapkan tahniah kepada siapa pon yang bakal dinobatkan...dan kita berjaya menghasilkan artis yang berkualiti bukan sekadar glamour sahaja yang lebih..




Wednesday, January 5, 2011

Cerita pasal KALAU, Suatu Hari Nanti, Saya Berharap...


Hahahaha tajuk entri kali nie agak pelik..Sebab apa pelik? Sebab dari cerita yang akan aku buat dari para ke para yang berikutnya adalah menilai diri aku sendiri dalam dunia blogger.

Cerita ini aku ambil dari E-buku yang orangnya dah berjaya..bukannya aku buat cerita sendiri atau reka-reka cerita.. tapi memang dah terbukti dia memang berjaya.Try search google tentang orang nie...En John Chow..Apa dia kata?

Kata John Chow ..Suatu hari tidak Mungkin Datang...

Katanya untuk kenal orang yang berjaya atau tidak berjaya mudah sahaja. Kita cuma boleh paham karakter orang itu melalui bahasa yang digunakan sahaja. Orang yang mentaliti lemah atau tidak berjaya biasanya akan menggunakan perkataan-perkataan "suatu hari nanti" atau "Saya berharap" atau "saya berdoa" . tetapi tiada tindakan yang diambil bagi memastikan sesuatu sasaran yang dibuat dapat dicapai.

Setiap orang mempunyai impian dan sasaran... sasaran adalah sebuah impian yang diikuti dengan action atau usaha...bayangkan aku ada sasaran atau goal iaitu nak blog aku berjaya tetapi aku tak buat apa-apa..cuma aku berharap bahawa "suatu hari nanti blog akan berjaya" atau harap-harap blog ini akan berjaya...macam mana? Apa cerita nak berjaya kalau berharap jer tapi menulisnya tidak.

Tapi bagi sifu aku pulak dia cukup pantang perkataan KALAU...katanya untuk berjaya buangkan lah perkataan kalau dari kamus hidup kita...sebab perkatan nie cuma sebagai satu alasan kepada kegagalan kita. Selalu kita dengar "kalau la aku buat macam nie..mesti tak rugi"...kalau la aku baca buku mesti boleh jawab exam...dan macam-macam lagi kalau...Seolah olah kita berfikir kepada perkara yang dah lepas atau berlaku..Kenapa kemungkinan-kemungkinan itu kita tak pikiaq dari awai.."buat macam nie mesti aku berjaya...sekiranya aku pilih buat macam nie aku akan gagal.."kan dua-dua option nie dah ada...Bak kata Nabil Lu PIKIR LA SENDIRI...

Apa yang aku melalut pon aku tak tau...kenapa tetiba keluaq entri yang macam nie?..Mungkin sebab semalam blog post aku cakap setiap hari purata post mesti sekurang-kurangnya 2 post. Tapi aku tak buat pun...sebab apa? sebab ada job urgent kena buat Montage...deadline tak sampai satu hari...nasib baik la ada kawan-kawan kat internet yang aku tak kenai rajin letak template Adobe After Effect..jadi boleh la aku..henjut...pukoi 3 petang tadi baru siap dari malam...maknanya satu malam la aku tak tidoq...

Malam nie sebab aku tak nak jadi apa yang en John Chow cakap aku gagahi jugak buat artikel nie...walaupun kepala masih menggong sebab tak tidoq..

Monday, January 3, 2011

Cerita Blog Berjaya 2 Post Sehari


Bercakap pasal tajuk diatas..bolehkah kita buat 2 post sehari?...mampukah kita untuk secara konsisten buat macam tue?..Persoalan yang harus dijawab oleh kita yang merasakan kita nak blog kita berjaya.

Persoalan atau cerita diatas bukannya dibuat oleh aku..tetapi cerita benar yang telah dibuat dan dikongsi oleh blogger yang berjaya John Chow...dalam dunia blogger sapa yang tak kenal John Chow...beliau berjaya kerana tekun dan komited dengan apa yang dibuat. Selama 5 tahun berblogging beliau tidak pernah miss untuk update blog purata 2 post satu hari .. termasuklah pada hari-hari beliau bercuti..pergh komited sungguh... mampu ka kita...

Ceritanya kalau dia merancang untuk bercuti beliau akan membuat banyak artikel terlebih dahulu..dan lepas itu artikel tersebut dipublish secara automatik menggunakan Wordpress Timestamp...kena belajaq buat macam tue..tulis dulu artikel banyak-banyak pada masa lapang dan lepas tue kita publish jer..

Kesimpulan dari cerita nie aku bercadang nak ikut dahulu tips yang diberikan oleh John Chow nie...sebab katanya pulangan bukan dalam sebulan dua...kita kena konsisten buat trafik akan datang kemudian...Azam 2011

Cerita Pasal Harimau Malaya...

Maaf sekali lagi sebab entri cerita benar nie sekali lagi bercerita tentang bola..isk-isks. Aku memang berniat nak buat entri pasal benda lain misalnya pasal tips blog yang aku baca..tentang ping o matic, tentang backlink tapi semua tue tak dapat aku teruskan sebab cinta aku pada bola sangat mendalam hehehe...tak boleh ada isu sket pasal bola aku nak respon...Kalau ikutkan badminton pon ada isu...apa cerita Datuk Misbun bleh letak jawatan?...kenapa pemain bintang nak keluar dari BAM...pergh banyak sungguh isu..

Berbalik pasal bola..Kenapa Isu Harimau Malaya nie timbul?..Sebab apa dulu isu nie tak timbul?...Apa sebenaqnya harimau Malaya?

Pada pandangan peribadi aku yang suka cerita benar nie..isu ini cumalah isu politik..tak lebih dari itu..Kalau kita pikiaq logik..perkataan atau panggilan harimau Malaya pada skuad bolasepak Malaysia nie tak pernah pon kerajaan istihar secara rasmi...seingat aku la...jadi rasanya kalau ada yang kata skuad nie mewakili Malaya memang tak pandai sket la...

Binatang harimau tue dijadikan ikon untuk naikkan semangat bukannya mewakili Malaya dan spesis binatang tue namanya Harimau Malaya...untuk pengetahuan orang yang mempertikaikan isu ini...spesis harimau nie ditemui pada tahun 2004..kira baru lagi la..kenapa masa orang jumpa spesis harimau nie diorang tak bantah..hehehe namakan la Harimau Malaysia....nak letak harimau satu Malaysia masa tue belum ada konsep tue lagi...habitat harimau tersebut cuma ada di 4 negeri utama iaitu Pahang, Perak, Terengganu and Kelantan... kalau nak marah pasai pilih nama harimau Malaya nanti orang selain negeri diatas pon boleh marah sebab harimau tu tak ada kat negeri mereka. kenapa orang lain tak marah...apa cerita?

ini aku quote kata-kata pelik tersebut "“Ini adalah pasukan negara. Mengapa kami di Borneo seolah-olah dipinggirkan? Ke mana perginya konsep 1Malaysia?

“Jika Sabah dan Sarawak dipinggirkan, saya cadangkan Sabah dan Sarawak membentuk pasukan bola sepak dan diberi nama Harimau Borneo untuk bertanding dalam kejohanan itu,” katanya."


macam kelakau la pulak...sejak bila sabah dan serawak dipinggirkan..isu ini tidak timbul langsung...masalahnya ada ka spesis HARIMAU BORNEO...harimau sumatra ada la...tue la kalau bercakap takde input...cuba google sket..

Bagi aku kita gunakkan la nama yang boleh menaikkan semangat, timbul rasa berani, gah dan sebagainya...tak payah nak pertikai la...kalau nak menyumbang kearah kemajuan bola jom la kita sama-sama sokong..kalau sekadar milage utk publisiti politik tak payah la...Masa Malaysia dok kalah dulu takde sape minta tukaq nama..patut masa nie la..macam budak selalu nanggis mak bapak akan kasi nama baru...

Apa-apa pun kita kena paham pasukan tue MEWAKILI MALAYSIA bukan mewakili Malaya..malas dah aku cerita panjang dengan orang yang suka mempolitikan isu untuk kepentingan peribadi..dan aku percaya rakyat Malaysia kat Sabah dan Sarawak yang lain tak pikir pon benda nie..diorang politik jer yang buat macam tue...

Lagi pun bila aku blogwalking ramai lagi yang tulish benda yang sama..apa yang nak aku sampaikan diorng dah sampaikan contohnya blog fifi syafiqah dengan entri bertajuk Kesian Harimau kena tukar kad pengenalan lagi blog nasihsaifullah dengan entri bertajuk Harimau Malaya atau harimau Malaysia

Akhir sekali...bercerita benar lah kita...niat mau tulus hati mau ikhlas

Saturday, January 1, 2011

Cerita Bola Lagi....

Cerita bola lagi..maaf sekiranya ada yang muak dengan entri blog. Tak habis-habis dengan bola..bola..bola... walaupun banyak isu dalam surat kabau hari nie boleh dijadikan isu... Tentang Artis Malaysia Setaraf dengan artis Hollywood...hehehe setaraf ka?...mungkin entri lain boleh kit kupas cerita sebenarnya tue.

Hari nie cerita benar nak ulas pasal tajuk akhbar bahagian ruangan sukan..Safee Sali paling hangat di pasaran...memang dia layakkan pon..FAM patutnya membantu pemain-pemain Malaysia yang berbakat nie untuk jual kemahiran mereka dipasaran antarabangsa. Wujudkan satu unit yang khas...tugas unit ini pergi ke kelab-kelab luar dan cuba jual pemain Malaysia yang berbakat. Gunakan pelbagai kaedah untuk promosi setiap permain tersebut...dan permain-pemain pulak kena la bersedia kearah tue...

Pengalaman bermain diluar tidak akan sama dengan bermain di Liga sendiri..Suasana berbeza, persaingan sengit itulah pengalaman yang tidak ada dalam liga sendiri...Asyik-asyik jumpa muka yang sama...Kalau kita penyerang kita dah tau kita akan jumpa dengan pemain pertahanan yang pernah kita jumpa dalam skuad negara.. sebab diorang nie juga yang akan terpilih mewakli negara kalau mereka baik.

Harap-harap Safee tidak akan menolak offer yang diterima dari Kelab Vietnam atau Indonesia tue. Atau cuba cari kelab dari Thailand...liga mereka lebih baik..Kenapa aku cakap macam tue?...sebab liga mereka mempunyai ramai pemain berbakat...kelab Vietnam misalnya...pemain-pemain import kelab disana bermain bersungguh...Komitmen dan skill mereka memang mengagumkan...jadi sebelum temasya sukan bolasepak peringkat asia atau asia tenggara bermula kita dah ada pengalaman bersaing bersama mereka.

Duit...cerita duit..kalau kaedah kita jual permain-permain kita yang berbakat kita boleh jana pendapatan...kalau tak masuk kantung FAM pun tak la payah FAM keluaq duit sendiri untuk hantaq permain berlatih kat luar negara...Kita pernah hantaq pemain untuk berlatih diluar negara tapi kita tak ada kaedah pemantauan.. tiada yang menonjol...malah terus tak balik pon ada..apa dah jadi dengan permain yang kita hantaq ke Perancis...budak tue mana dia...rasanya umoq pon lebih kurang Safee, Norshahrul Idlan dan pemain Skuad Malaysia yang lain...mana pie...habihkan duit rakyat jer..

Piala Dunia..cerita pasai piala dunia..pada pendapat aku la..selagi Malaysia tidak mempunyai pemain yang bermain dikelab-kelab luar negara..rasanya jangan mimpi la untuk bermain di Piala Dunia atau Olimpik...Kita amek contoh korea sudah...player dia ramai kat luar negara...cuba kita belajaq dari mereka...walaupun sejarahnya mereka belajaq dari kita...

Cuba kita bayangkan semua permain yang mewakili skuad Piala suzuki Malaysia 2010 kita hantaq bermain dikelab-kelab lain..di Asia nie..mungkin liga Jepun, Korea, Thailand dan sebagainya.. Kalau tak boleh Liga Divisyen 1...liga Div 2 pon takper..Aku percaya apabila mereka balik untuk mewakili skuad negara kelak mereka ini akan mempunyai watak yang lain..yang jauh lebih matang dan yakin...Jual la betol betol wahai FAM..

Biar mereka ini takde dalam liga tempatan...biar bakat-bakat baru pulak yang muncul untuk memeriahkan liga tempatan..camtue baru la ada benih-benih baru yang tumbuh..bayangkan 5 tahun akan datang Malaysia mungkin boleh mengutip hasilnya...

Akhir sekali untuk entri nie aku harap FAM buat la sesuatu..Jadikan Skuad Harimau 2010 nie sebagai turning point untuk kemajuan bolasepak masa akan datang..Kalau kita lihat hasil dari pencapaian skuad ini ramai sungguh penyokong Malaysia..ramai yang sebelum ini tak berminat tentang bola pon dah pandai bercakap tentang bola...

AKhir sekali dari cerita benar...Majulah sukan bolasepak tahun 2011...harap-harap banyak lagi kejayaan akan menyusul..

How To Sart Forex Trading

Recent Posts

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Backlink - Blog Cerita Benar

Tentang Blog Cerita Benar

Blog ini menceritakan kisah benar disebalik perbuatan dan perlakuan kita didalam mencapai matlamat...Busines, kebahagian, pendapatan, kepuasan dan sebagainya

  © Free Blogger Templates 'Greenery' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP